LINDBERGH - Dobrodružství létajícího myšáka



S naším Tedíkem si knížky spíš prohlížíme a vyprávíme si o tom, co vidíme na obrázcích. V jeho knihovně najdete spoustu obrázkových knížek, knihy s odklápěcími okénky nebo s pohyblivými prvky. Ty si rád prohlíží sám nebo za něčí asistence. Máme ale i pár knížek, ve kterých je na každé straně pár řádků textu. U takových knížek Teo vydrží dávat pozor. Poslouchá o čem vyprávím a zapojuje se do příběhu. Ptá se mě na různé otázky a k tomu ukazuje na obrázky. V knihovně máme i knížky plné textu, které Tedíček podědil po mně. Takové knížky, co teprve čekají až nastane jejich čas. Proč? Tedík je totiž šídlo, co chvilku neposedí a i když jsem mu jako miminku předčítala, dnes u dlouhého povídání vyvádí lumpárny a vůbec se nesoustředí. Než dočtu jednu stránku, už chce otevírat další a koukat na obrázky.


Vychází ale i knížky nové, které už sonduji, prohlížím, kochám se a říkám si, jaká by se mohla Teovi líbit a zaujmout ho natolik, aby vydržel předčítání delšího textu. Jednou takovou knížkou jsem se nedávno nadchla a hned se zamilovala do jejích ilustrací... vlastně to nebyla jen jedna kniha, ale rovnou dvě. Jsou to knížky z nakladatelství Dynastie, které se jmenují po slavných velikánech LINDBERGH a ARMSTRONG. My jsme dostali k recenzi knížku Lindbergh, a tak jsem se odhodlala a vyzkoušela jsem Tedíkovi znovu předčítat před odpoledním spaním. V knížce je totiž textu, tak akorát...ani moc, ani málo. Zapojila jsem svůj dramatický přednes i divadelní nadání😁 a začala číst. Přečetli jsme nejdřív jednu kapitolu. Postupně se míra soustředění zvyšovala a ke konci jsme zvládli přečíst i dvě kapitoly najednou. Třikrát huráááá!!! Dočetli jsme do konce. Z toho vyplývá, že to chce jen trpělivost. Zkoušet a zkoušet a hlavně nejenom číst, ale dělat u toho nějaké srandičky, ptát se a různě zapojovat do děje. Tak jakou knížku si přečteme jako další?


A dost už o našem čtení. Teď už ke knížce jako takové.
Byl jednou jeden chytrý myšák, který často i na celé měsíce zalézal do knihoven, kde tajně četl v knihách. Jednou se chtěl vrátit zpátky mezi své kamarády a příbuzné, ale zjistil, že všude tam kde se dříve hemžilo spoustu myší, je najednou pusto. V celém širém okolí zůstal úplně sám. 
Přemýšlel, co se asi mohlo stát? Kam všichni zmizeli? Pak se dočetl ve starých novinách, že je na světě nový vynález... pastička na myši!
Tak před tímhle nebezpečím všichni utekli. Ale kam? Napadlo ho jen jediné místo, o kterém často slýchával. Ať už lidi nebo myši, všechny tam vítá obrovská socha. Tím místem je Amerika. Ale jak se tam dostali? Nejspíš lodí.




Myšák tedy dorazí do přístavu, ale ten je plný mlsných koček, které ho nenechají proklouznout na některou z lodí. Před jednou takovou hladovou kočkou se myšák schová do kanálu, kde potká podivné tvory trochu připomínající myši. Jsou to netopýři.
A v tom ho to napadne... vyrobí si křídla a do Ameriky odletí! Není to ale nic jednoduchého. Čeká ho spousta vymýšlení a plánování.



Bohužel ho čeká i několik neúspěchů. Zjistí, že aby mohl letět daleko, nestačí vyrobit jen křídla, ale musí mít i motor a místo na zásoby a palivo. Inspiruje se parní lokomotivou a vytvoří letadlo poháněné parním motorem. Bohužel křídla, která sestrojil jsou moc lehká, aby unesla tak těžký stroj. Myšák ale nikdy nic nevzdává a dál vymýšlí jak svůj stroj zdokonalit.
Při shánění potřebných součástek musí být hodně opatrný. Všude ho totiž sledují oči nebezpečných sov, které si myšáka vyhlédly a za každou cenu ho chtějí chytit do svých drápů.
Podaří se mu postavit takové letadlo, které zvládne přeletět Atlatský oceán a dostat ho v bezpečí až za jeho myššími kamarády v Americe?





Kniha je dílem Torbena Kuhlmanna, který jí vytvořil jako závěrečnou práci svého studia oboru Knižní ilustrace v Hamburku. Okamžitě se stala bestsellerem a já se ani nedivím. Inspirující příběh o tom, že i když se nám někdy něco nepodaří, musíme vytrvat a svou pýlí a odhodláním, můžeme dokázat i zdánlivě nemožné věci. Navíc je doplněný neuvěřitelně realistickými ilustracemi v historickém hávu, do kterých se prostě nejde nezamilovat.
Kdo čekal skutečný příběh vzdušného hrdiny Charlese Lindbergha, kterým se autor inspiroval, nemusí být určitě zklamaný. Na konci knihy najdete jeho krátký životopis a také stručnou historii letectví.



Knihu doporučuji všem, kdo mají rádi dobrodružství a inspirující příběhy pro malé čtenáře. My určitě pořídíme i knihu Armstrong - Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc, která je inspirována příběhem Neila Armstronga.
Na podzim chystají v nakladatelství Dynastie třetí volné pokračování příběhu. Kým se nechal Torben Kuhlmann inspirovat tentokrát? Necháme se překvapit...



Lindbergh - Dobrodružství létajícího myšáka
nakladatelství Dynastie / 2014
autor Torben Kuhlmann


PŘI ZADÁNÍ KÓDU: bloggerka ZÍSKÁTE V NAKLADATELSTVÍ DYNASTIE
SLEVU 10% A DOPRAVU ZDARMA 
PŘI NÁKUPU KTERÉKOLI KNIHY Z JEJICH NABÍDKY
DO KONCE SRPNA 2018 !
 



















Komentáře

Oblíbené příspěvky