Šedík a Bubi



O tom, že je ŠEDÍK A BUBI z nakladatelství Pikola Tedíkova jednička, už asi víte z posledního příspěvku na instagramu. Chtěla bych vám ale napsat, co se na této růžovo šedé knížce líbí mně.


Asi jsem se tu ještě nezmínila o tom, že pracuji jako asistentka pedagoga. Tenhle školní rok pomáhám jedné holčičce z první třídy, a tak vím, jak to dá zabrat, naučit se všechna ta písmenka a začít číst. A to především těm, kteří trpí specifickou poruchou učení zvanou dyslexie. Pro takové děti je čtení trochu utrpení. Právě na tyto děti myslela při psaní Ester Stará. Knížka je proto napsaná speciálním typem písma zvaným Dyslexie font, které sice vypadá podobně jako běžné malé tiskací písmenko, ale má zvýrazněné prvky, kterými se liší od ostatních písmen. Navíc jsou barevně odlišené slabiky v každém slově. Všechno dohromady určitě pomůže každému začínajícímu čtenáři.



Navíc je knížka překrásně graficky zpracovaná. Příběh si snadno ,,přečtou“ i nečtenáři, protože z obrázků jasně poznáte, o čem se zrovna píše. Dokonce jsou tu stránky, kde najdete malé komiksové vložky. Tahle knížka rozhodně pobaví malé i velké čtenáře!



A o čem je příběh?
V jednom domě, kde všechno voní po čerstvě napečeném chlebu, se na půdě narodili tři kocourci. Ten nejmladší z nich se jmenoval Šedík. Malí kocouří kluci se začali rozhlížet po domě i po dvorku a k mamince Míle se chodili hlavně vyspat a přitulit. Jednoho dne ale našli pelíšek prázdný. Maminka odešla! Šedíka to moc trápilo a jeho bráškové pro jeho slzy neměli pochopení. Rozhodl se tedy, že si najde svůj vlastní pelíšek. 



A tak se Šedík seznámí s rok nehledanou čepicí Bubi, která je ukrytá v jedné staré skříni na půdě. Spolu potkají myš i netopýra, hrají si na schovávanou a zažívají spoustu dalších legrácek i dobrodružství. Blíží se zima a s ní začíná být Bubi smutná. Chtěla by jako ostatní čepice být užitečná. Někomu dělat radost, podívat se s ním ven, hřát, tuhnout mrazem a pak roztávat ve vytopené předsíni. Jestlipak se Bubi splní její sen? A copak bude potom s Šedíkem? Zůstane sám?





ŠEDÍK A BUBI

Ester Stará

ilustroval: Milan Starý
nakladatelství Pikola, 2018

Pořídit můžete ZDE!

Komentáře

Oblíbené příspěvky